Снивка: PexelsЕвропарламентът ще съди Еврокомисията. Причината е, че не спира парите

...
Снивка: PexelsЕвропарламентът ще съди Еврокомисията. Причината е, че не спира парите
Коментари Харесай

Европарламентът ще съди Еврокомисията

Снивка: Pexels

Европарламентът ще съди Еврокомисията. Причината е, че не стопира парите на проблематични страни. Председателят на Екологичен потенциал Дейвид Сасоли разпореди през днешния ден на правните служби на да приготвят правосъдното дело за неспазването на Регламента, който обвързва приемането на средства от евробюджета и фонда за възобновяване със спазването на правилата на правовата страна.

Регламентът беше признат през декември предходната година. Той разрешава на Брюксел да спре заплащанията от бюджета на Европейски Съюз към държави-членки, в които върховенството на закона е застрашено.

Писмото на Сасоли до правните служби на Екологичен потенциал идва след гласоподаване в комисията по правни въпроси, която счита, че Екологичен потенциал би трябвало да съди Еврокомисията в Съда на Европейски Съюз. Мнозинството от водачите на политически групи в Европарламента също са подкрепили решението. По време на дебатите в правната Комисия групата на ЕНП в Европарламента беше срещу завеждането на дело.

От писмото на Сасоли излиза наяве, че Парламентът ще отдръпна тази правосъдна процедура, в случай че Комисията предприеме нужните ограничения.

След срещата на водачите на политически групи в Народното събрание Давид Сасоли сподели:

" Държавите -членки на Европейски Съюз, които нарушават върховенството на закона, не би трябвало да получават средства от Европейски Съюз. Миналата година Парламентът се бори интензивно да бъде въведен механизъм, който да подсигурява това. Въпреки това, до момента Европейската комисия не е почнала да го употребява. Европейският съюз е общественост, построена на правилата на демокрацията и върховенството на закона. Ако те са застрашени в държава-членка, Европейски Съюз би трябвало да работи, с цел да ги отбрани. Затова помолих нашите юридически служби да приготвят правосъдно дело против Комисията, с цел да подсигуряват вярното използване на разпоредбите на Европейски Съюз ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР